Ghid suprem pentru a avea o relatie deschisa (si functionala)

Relatiile deschise nu mai sunt tocmai un fenomen, nu-i asa? Dar daca nu ai fost inca la unul, s-ar putea sa gasesti conceptul confuz, terifiant, incitant sau toate cele de mai sus. Care sunt regulile? Exista reguli? Va va intari sau va va distruge relatia? La urma urmei, exista atat de multe povesti despre relatii care s-au intarit dupa deschidere si altele in care ei bine… li s-a intamplat exact opusul. Acesta este motivul pentru care Cosmo si-a asumat sarcina de a va face un ghid pentru a avea o relatie deschisa. 

Intelegem ca ideea de a cauta o relatie in care nu exista monogamie (ci alianta exclusiva) poate suna complicata. Dar daca iti doresti in mod repetat sa fii intr-o relatie deschisa, iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii: 

1. Cunoaste diferenta dintre o relatie deschisa si poliamor 

In primul rand, intelegeti bine ce nu va ofera monogamia. Daca te simti mai multumit de mai multi parteneri sexuali, dar vrei o alianta cu o singura persoana, atunci deschiderea relatiei tale ar putea functiona. Daca vrei mai multi parteneri cu care vrei conexiuni profunde, te gandesti la poliamor. O alta alternativa este: relatiile „monogamice”, care sunt o combinatie a ambelor, care includ intalnirea si sexul, potrivit Dr. Elisabeth Sheff, Ph.D. si autoarea cartilor The Polyamorists Next Door si When Someone You Love is Polyamorous. 

Dr. Sheff observa, de asemenea, ca exista si alte modalitati de a nu fi monogam. Pot fi un cuplu care iese cu alte cupluri, cum ar fi swingeri sau grupuri in trei. In acest moment, important este sa fii sincer cu tine insuti si sa stii ce vrei.

2. Gandeste-te dincolo de beneficiile imediate pentru tine 

Da, ideea de a avea mai multi parteneri sexuali sau romantici poate fi incitanta, dar nu uitati sa priviti dincolo de beneficii in lista dvs. de motive. 

„Nu va concentrati doar pe cat de mult va veti distra cu mai multi parteneri”, spune dr. Sheff. „Gandeste-te serios la cum te vei simti despre partenerul tau actual sau cum te vei simti despre partenerul tau cu alti parteneri.” 

Poate ca iti place ideea de a face sex cu alte persoane, dar te-ai simti trist daca partenerul tau ar face acelasi lucru. Sau gelozie. Sau amandoua. 

Nu te poti pregati pentru fiecare situatie evident, dar trebuie sa fii pregatit sa ai o relatie deschisa si trebuie sa tii cont ca nu totul va fi perfect 100% din timp. Luati in considerare toate scenariile la care va puteti gandi si cum ati reactiona la ele, corect, gresit sau intre ele. 

3. Da-i partenerului tau un indiciu inainte sa ii spui 

Daca sunteti intr-o relatie monogama in acest moment si doriti sa vorbiti despre deschiderea ei, pentru numele lui Dumnezeu, nu o scoateti din senin. Exclusivitatea sexuala si/sau emotionala poate insemna mult atunci cand te intalnesti si auzind ca partenerul tau vrea sa scoata din senin pe alti oameni poate fi un soc sau ceva foarte dureros, chiar daca nu vrei. 

Dr. Sheff recomanda sa incepeti cu putin, sa gasiti povesti sau articole online despre relatiile online sau poliamor si sa intrebati pur si simplu partenerul dumneavoastra ce parere are despre ele. Va fi super remarcabil daca ideea nu il loveste de parca ar parea mai deschis si mai curios. 

4. Pregateste-te pentru reactia partenerului tau, oricare ar fi aceasta 

Nu presupune ca stii cum va reactiona partenerul tau cand ii ceri sa se deschida, chiar daca crezi ca ai testat suficient apele si ai incredere ca nu va fi jignit sau ranit. Cu exceptia cazului in care esti un cititor de minte certificat (nici macar nu exista), conversatia pe care ti-ai imaginat-o in mintea ta s-ar putea sa mearga cu totul diferit. Partenerul tau ar putea experimenta emotii care nici macar nu ti-au trecut prin cap. 

„Daca ii ceri partenerului tau sa deschida cu privire la relatia lor, as sugera sa-i oferi multa liniste si sprijin, pentru ca multi oameni aud asta si cred ca cealalta persoana o pune capat sau ceva de genul acesta”, spune dr. Sheff. Tine minte ca ar trebui sa spui lucrurile intr-un mod amabil si atent, niciodata ca un ultimatum sau o amenintare. 

5. Daca deschideti lucrurile, fiti extrem de clar in ceea ce priveste asteptarile si limitele.

Asa ca au vorbit si au decis ca vor sa aiba o relatie deschisa. Super! Dar acesta este doar primul pas. Acum ar trebui sa vorbeasca despre ce pot si ce nu pot face inainte de orice.

De exemplu, cat de mult doresc sa impartaseasca despre experientele lor cu ceilalti parteneri pe care ii au. O persoana poate sa-i placa sa auda tot felul de detalii, dar altii vor prefera ca acestea sa ramana private. Si daca sunteti intr-o relatie poliamoroasa, dr. Sheff subliniaza ca comunicarea clara si directa este cea mai buna modalitate de a continua lucrurile.

6. Comunicati partenerului dumneavoastra toate emotiile, inclusiv gelozia

Chiar daca ai petrecut ore intregi gandindu-te la detaliile asteptarilor tale, oamenii vor fi intotdeauna oameni, iar deschiderea relatiei tale poate aduce tot felul de emotii neasteptate. Poate ca partenerul tau atrage mai multi oameni decat tine si te face sa te simti nesigur si putin furios. Poate ca intalnirile tale iti trimit mesaje si partenerul tau se enerveaza. A vorbi despre aceste detalii este singura modalitate de a le face sa functioneze pe termen lung.

„Glozia nu este un semn ca lucrurile nu vor merge bine si ca trebuie sa se opreasca. Sunt pur si simplu un semn ca exista lupte interne si daca esti genul de persoana care este dispus sa lucreze la problemele tale interne si emotionale, atunci poliamorul si relatiile deschise pot fi pentru tine ”, spune dr. Sheff.

7. Fii corect si matur si cu ceilalti parteneri

Doar pentru ca ai un partener principal nu inseamna ca sentimentele celorlalti nu conteaza. Trebuie sa comunicati altora ceea ce cautati si doriti.

„Daca ceea ce iti doresti este cineva cu care sa faci sex, dar nu o relatie, nu-i spune poliamor, pentru ca asta le da celorlalti asteptari ca este in regula sa dezvolte sentimente devreme”, spune Sheff.

8. Ai grija la sanatatea ta sexuala, nu numai pentru tine, ci si pentru partenerul tau

Este foarte important. A face sex, fie cu un partener monogam, fie cu mai multi parteneri, inseamna ca trebuie sa fii foarte atent la sanatatea ta sexuala. Dr. Sheff spune ca unele comunitati politisti organizeaza evenimente in care trebuie sa-si impartaseasca rezultatele analizelor de sange, deoarece este usor sa uiti de sanatatea altora sau chiar de a ta.

Asa ca monitorizati-va sanatatea, folositi protectia si asigurati-va ca partenerii tai fac acelasi lucru.

9. O relatie deschisa necesita la fel de multa munca emotionala ca si una monogama.

Unii oameni cred ca deschiderea unei relatii elimina acel sentiment de responsabilitate dintr-o relatie, deoarece alti oameni satisfac sau satisfac nevoile partenerului tau si tu ai mai putina munca de facut.

Dar daca un cuplu nu vorbeste despre sentimentele lor, nu isi stabileste limite si nu atinge baza intr-o relatie deschisa, nu va functiona.

„Este ca o relatie monogama. Daca esti egoist cu partenerul tau, relatia nu va functiona. Dar daca esti matur, empatic si daruiesti partenerului tau, vei avea sanse mult mai mari sa functioneze.

10. Nu-ti presa partenerul sa accepte sa fie intr-o relatie deschisa

Daca partenerul tau refuza sa fie intr-o relatie deschisa sau nu i-a placut dupa ce a incercat-o, este dreptul lui sa simta sau sa gandeasca asa. A-i acuza de „aproape la minte” sau „modest” este nedrept si toxic.

„Este foarte greu sa gasesti o cale de mijloc. Este ca si cum te-ai angaja sa ai un copil. Ori ai unul, ori nu,” spune dr. Sheff. Daca crezi ca ai nevoie de o relatie deschisa pentru a fi fericit si partenerul tau doreste doar o relatie monogama, sunt sanse ca amandoi sa aveti nevoie sa gasiti un nou partener cu aceleasi obiective.

11. Nu ar trebui sa fie niciodata o modalitate de a evita „despartirea” sau un ultim efort de a „salva” relatia.

Daca sunteti cu acelasi partener de mult timp si amandoi va doriti o relatie deschisa, trebuie sa fiti sigur ca este o modalitate de a va indeplini nevoile sexuale si nu de a evita o despartire. Dr. Chef avertizeaza ca folosirea relatiilor deschise sau a poliamorului pentru a vedea „ce mai este acolo” pentru a sari intr-o alta relatie monogama este o idee proasta. Nu este doar rau pentru partenerul tau, este rau pentru tine. Daca nu esti singur, nu ai timp sa cresti si sa reflectezi. Iti vei rani si partenerul.

La sfarsitul zilei, a fi intr-o relatie deschisa inseamna a fi deschis. Nu vor functiona daca le folosesti pentru a ascunde probleme mai mari cu partenerul tau pe care nu vrei sa le rezolvi sau sa le rezolvi. Daca nu esti pregatit sa fii complet sincer, nici macar nu incerca. Daca esti… succes!