Cat dureaza infatuarea?

Ce ti-ar dori mai mult decat sa ai telefonul mobil al lui Cupidon pentru a-l suna atunci cand viata devine plictisitoare sau cand vreau sa cunosc pe cineva si sa incep o relatie ? Daca acel mobil ar exista, ar fi cel mai solicitat de pe planeta!

Cei care sunt indragostiti vor ca aceasta stare sa nu se termine niciodata. Cei care s-au indragostit de ceva vreme vor sa fie din nou iar cei care nu s-au indragostit niciodata viseaza sa experimenteze aceasta senzatie pe care multi o descriu drept minunata.

Adevarul este ca a fi indragostit este una dintre cele mai unice experiente pe care o persoana le poate trai in viata sa. Dar, deoarece indragostirea este o marfa atat de rara, prin urmare, nu poate fi pentru totdeauna.

Intotdeauna raspund la fel cand ma intreaba cat dureaza indragostirea si spun ca e ca viata: nu stii cat dureaza, dar stii ca se termina. Doar ca, daca ar fi pentru totdeauna, nu ar fi atat de pretios.

Dar despre ce este aceasta etapa pe care multi o numesc betia iubirii? De ce este atat de valoros si atat de cautat?

Ce se intampla cand ne indragostim

Cand ne indragostim, in creierul nostru are loc o revolutie. Indragostirea ne face sa avem o senzatie similara cu cea produsa atunci cand o persoana consuma un drog. Adrenalina si dorinta frenetica de a fi alaturi de cealalta persoana. Mai presus de toate, pe plan sexual, ne aduce mai aproape de una dintre cele mai valoroase si diferite senzatii pe care le putem experimenta in viata.

Pe langa aceasta, judecata critica pe care o avem cu totii de zi cu zi, in aceasta prima etapa, este oprita, deoarece amigdala si taietura frontala sunt temporar dezactivate, ceea ce reduce gandurile negative sau judecatile critice despre partener. Adica: persoana care ne place, la inceput nu are niciun defect pentru noi. Poate de aici provine zicala „dragostea este oarba”.

In acest stadiu, deci, idealul prevaleaza in locul realului, iar ea ajunge sa fie un pic o mincinoasa. De aceea spun ca cheia este in nume: Indragostiti-va I LY.

In timpul indragostirii, functiile creierului sunt dezactivate care ne reduc simtul critic

Pe langa toate acestea, in aceasta perioada sunt activate regiuni legate de recompensa si motivatie : hipocampul, hipotalamusul si cortexul cingulat anterior. Acest lucru face ca tot ceea ce se intampla in jurul nostru sa para minunat si senzational pentru noi.

Pe de alta parte, creierul unei persoane lovite de sageata lui Cupidon are niveluri foarte ridicate de dopamina, serotonina si oxitocina . Acest lucru genereaza, pe de o parte, multa placere, iar pe de alta parte, dependenta, de aceea atunci cand nu-l putem vedea pe persoana iubita incepem sa ne ingrijoram sau sa ne alarmam.

Astfel, indragostirea este un instrument excelent pe care oamenii il au pentru a adera la ceilalti si un lipici care ne permite sa incepem o legatura in cel mai bun mod posibil.

Este la fel sa te indragostesti la 20 de ani decat la 50 de ani?

Fiecare etapa a vietii noastre ne aduce interese, vise sau preocupari diferite. Prin urmare, este de imaginat ca a te indragosti la inceputul celor douazeci de ani nu va fi acelasi lucru cu a te indragosti in mijlocul vietii.

In adolescenta sau tinerete, iesim in lume si totul este nou. In acel moment, indragostirea va fi o mare descoperire si va fi profund strabatuta de pasiune. In alta perioada a vietii, si cu mai multa experienta in spate, ceea ce pun pe scara ca valoros si ceea ce nu este va fi diferit.

Julio Cortazar descrie indragostirea in Hopscotch astfel: „de parca ai putea alege in dragoste, de parca nu ar fi un fulger care iti sparge oasele si te lasa blocat in mijlocul curtii”. Acea raza ne ofera ghidul puterii pe care sageata lui Cupidon o poate avea de a genera un cutremur si de a ne zgudui profund.

Sfarsitul pasiunii

Dupa cum v-am spus la inceput, mai devreme sau mai tarziu pasiunea se termina . Si daca te gandesti bine, este logic si necesar sa se intample asta, pentru ca cu tot ce se spune despre ceea ce se intampla in creierul unei persoane indragostite, nu ai putea trai asa multi ani. Sau, in orice caz, acea stare de ametire ar ameninta construirea unui cuplu.

Deci nu poti construi ceva prea solid in timp ce esti beat. In timp, situatia trebuie sa se schimbe si este firesc sa se schimbe. Indragostirea are multa intensitate si o relatie de dragoste schimba intensitate in profunzime si tocmai din aceasta adancime putem construi o legatura sanatoasa care sa dureze in timp.

Nu poti construi ceva prea solid in timp ce esti beat.

Revenind la titlul articolului, aceasta etapa nu dureaza un timp exact. Unele investigatii vorbesc de sase luni, dar adevarul este ca in unele cazuri dureaza atat de mult, in alte cazuri opt si uneori un an.

Ceea ce stim este ca este intotdeauna sfatuit sa nu iei decizii importante in timpul indragostirii , cum ar fi locuinta impreuna sau a avea un copil, deoarece acestia pot avea un risc mare de regret din cauza particularitatii momentului.

In fine, mi se pare extrem de interesant sa va spun ca, desi in general vorbim despre indragostire in relatie cu cuplurile care incep o relatie, acest fenomen poate aparea si in alte situatii din viata noastra. Ne putem indragosti si de un nou job, un proiect, un grup de prieteni pe care l-am intalnit recent sau chiar un oras. In fiecare caz si in fiecare imprejurare va fi necesar sa vedem cat dureaza betia.