Ce se intampla in creier cand suntem indragostiti?

Cu siguranta ai avut vreodata o pasiune sau o dragoste platonica care a furat mai mult decat o suflare sau te-a facut nervos doar gandindu-te la asta, dar stii ce se intampla exact in creierul tau cand te indragostesti? Iti vom spune atunci. 

A avea o dragoste se intampla atunci cand idealizam si admiram pe cineva, o persoana de neatins, care ne atrage si chiar ne face sa ne simtim indragostiti.

Ce se intampla cu creierul cand suntem indragostiti ?

Potrivit lui Eduardo Calixto , profesor la Facultatea de Psihologie a Universitatii Nationale Autonome din Mexic (UNAM), atunci cand suntem indragostiti , creierul genereaza un neurotransmitator numit dopamina si este produs proportional cu gradul de dorinta pe care il avem pentru asta. persoana.

Intr-o relatie in care exista reciprocitate, creierul genereaza oxitocina, un hormon care creeaza atasament cu un partener . Dar „asta nu se va intampla cu cineva cu care nu ai o relatie , adica cu un indragostit .

In acest sens, expertul explica Gazetei UNAM ca atunci cand avem o indragostire sau o dragoste platonica , iubitul se gandeste ca la un moment dat va reusi sa aiba atentia persoanei iubite si astfel se motiveaza sa continue in acea dinamica, desi pana la urma stie ca nu vei obtine niciodata relatia dorita.

Din aceasta cauza, „ iubirile platonice nu dureaza mai mult de un an, adica atunci cand exista o interactiune puternica in creier care ne face sa ne pierdem mintile si sa facem lucruri despre care stim ca nu sunt corecte”.

Acest tip de relatie, potrivit lui Calixto, ne invata cum sa ne legam la un moment dat si sa cautam reciprocitatea. Cand acest lucru nu este realizat, creierul schimba automat dinamica interactiunii.

Totusi, nu trebuie sa uitam ca unele relatii au trecut de la o iubire imposibila la o comuniune stabila.

„Vorbim despre o zdrobire care s-a realizat si apare in unele cazuri”, detaliaza profesorul UNAM.

„Toata lumea se va indragosti la un moment dat ”

Dr. Calixto subliniaza ca o persoana se indragosteste de pana la sapte ori intr-o relatie reciproca, dar daca este vorba de dragoste platonica  sau de a avea o pasiune, se va intampla de patru pana la cinci ori.

„Tragedia creierului este ca toata lumea, fara exceptie, la un moment dat in viata va avea o pasiune”, spune Calixto.

Din acest motiv, atunci cand un prieten are un proces, trebuie sa fim empatici pentru ca daca nu suntem, se genereaza efectul Romeo si Julieta, care are ca rezultat o obsesie mai mare si procesul este negat.

Cand ii spunem acelei persoane: „nu e pentru tine si ei nu stiu de existenta ta”, paradoxal i se elibereaza mai multa dopamina in creier si infatuarea fata de crush creste si ajung sa fie mai legate, pentru ca nu se pot separa. realitatea din obiectiv.

Iubirile platonice scad cu varsta 

Potrivit expertului, indragostirea apare de obicei mai frecvent inainte de varsta de 25 de ani, cand dragostea este foarte semnificativa si foarte dureroasa.

Iubirile platonice scad odata cu varsta, deoarece nivelurile de dopamina, neurotransmitatorul de care ne indragostim, scad si ele treptat.

Primele zdrobiri, mai ales cand sunt platonice, sunt mai probabile la tineri, cand nu au experienta in relatii si nimeni nu ne explica cum functioneaza.

Calixto detaliaza ca o zdrobire merge intotdeauna mana in mana cu eliberarea de dopamina si cu imaturitatea cortexului prefrontal, care evolueaza si se conecteaza treptat.

Dupa aceasta varsta, creierul invata din aceste iubiri. De exemplu, cand cineva iti spune: „Nu te iubesc”, creierul reflecta imediat si intreaba: atunci de ce suntem impreuna?

Cand nu se obtine  o zdrobire , ne invata multe

In aspectul neurochimic al creierului, s-a vazut ca acordam mai multa atentie efectelor adverse, efectelor negative si rusinii. Asta pentru ca negativul activeaza mai multe retele neuronale decat pozitivul, adica ne face sa invatam mai mult, pentru ca activam mai multi neuroni si dorim sa evitam consecintele negative.

 De aceea, atunci cand nu se realizeaza o zdrobire „ne invata multe pentru ca de obicei exista un sentiment de mare dorinta de a o face, iar cand descopera ca nu se poate face si doare, creierul evita sa o repete, fie cu aceeasi persoana sau cu altii”.

Cand o indragostire este concentrata pe un artist sau actor celebru, este normal sa dorim sa cumparam toate afisele, discurile, hainele sau chiar sa aratam ca acea persoana admirata pentru a ne lega intr-un fel de ele.

In acest context, specialistul detaliaza ca internetul a creat un raspuns imediat: este mai usor sa stim despre acea persoana si ne dorim o relatie, chiar daca nu exista reciprocitate.