Cine sunt fraisexualii si cum sa identifici daca esti unul dintre ei?

Fraisexualul trebuie sa stabileasca limite clare in modul sau de a relationa cu ceilalti pentru a nu crea conflicte sau asteptari false.

Pentru unii oameni, sexul este mai placut atunci cand exista o legatura romantica stransa sau satisfactie cu partenerii lor. Pe de alta parte, exista femei si barbati care se pot descurca fara ea pentru abordarile lor erotice. Ei sunt numiti fraisexuals ( fraysexuals in engleza) sau ignotasexual. Fraisexualul este atras doar de oamenii cu care nu exista nicio legatura emotionala sau afectiva.

Ce inseamna sa fii fraisexual

Terapeutul sexual Ty David Lerman o descrie astfel:

„Fraysexual (cunoscut si ca ignotasexual) este o orientare sexuala care descrie pe cineva care este doar atras sexual de cineva cu care nu este conectat emotional, pierzand adesea atractia sexuala pe masura ce se apropie de cineva.”

Cel mai caracteristic punct al fraisexualului este ca odata ce reuseste sa stabileasca o relatie cu persoana de care este atras, interesul acestuia dispare rapid. Acest lucru poate genera un sentiment de frustrare, vinovatie si chiar izolare in el sau ea, deoarece isi da seama ca ii este foarte greu sa stabileasca o relatie pe termen lung cu cineva in care sexul continua sa fie satisfacator. Desi nu este intotdeauna cazul, asa cum se va vedea mai tarziu.

Fraisexualitatea nu este o orientare sexuala ca atare, deoarece oricine poate fi (gay, lesbiana, bisexuala…). Am putea spune ca este un fel de sentiment de respingere pentru conectarea cu oameni cu care exista un sentiment profund. Aproape intotdeauna prefera strainii de care pot scapa imediat, fara a lasa o urma profunda. Dar si in acest moment reiteram ca nu functioneaza intotdeauna asa.

Cum este o relatie cu o persoana fraisexuala?

Opusul fraisexualului este demisexualul , o persoana care este atrasa sexual de cineva cu care are o conexiune mentala si spirituala foarte puternica. Intalnirea dintre ambii poli opusi poate genera tensiuni puternice, lupte si un sentiment de frustrare. Pana cand prima isi pierde interesul sexual dupa o perioada scurta de timp, cealalta parte se poate simti neapreciata sau nedorita.

Adam D. Blum, psihoterapeut fondator al Gay Therapy Center, care vede multi clienti gay, spune:

„Partenerii lor se simt adesea abandonati. Deci, partenerul Frai poate experimenta vinovatie si rusine din cauza lipsei de dorinta sexuala fata de persoana iubita. Acest lucru creeaza un ciclu dureros de durere care poate crea distanta emotionala intre parteneri.”

Asta nu inseamna ca fraisexualii nu se pot indragosti; ar putea chiar sa-si doreasca sa fie intr-o relatie serioasa si sa o obtina. Dezavantajul este ca atunci cand o fac, isi pierd interesul pentru sex.

Cheia este sa stabilesti o comunicare clara cu ceilalti si cu tine insuti.

Poate cel mai bun lucru pentru o persoana fraisexuala este sa stabileasca o legatura emotionala si sexuala cu o persoana care impartaseste aceleasi idei. Ei pot fi chiar intr-o relatie non-monogama sau deschisa in care sunt permise intalniri sexuale ocazionale cu alte persoane. In acest fel, ambele parti pot continua sa se bucure de sexualitatea lor fara a-l rani pe celalalt.

Poate fi chiar o oportunitate de a practica acte sexuale, cum ar fi grupurile in trei sau de a intalni swingeri. Persoana fraisexuala se va simti excitata prin includerea unui strain cu care nu exista nicio legatura emotionala. Acest lucru trebuie convenit in prealabil cu partenerul dvs., astfel incat ambii sa fie de acord sa faca acest pas.

„De asemenea, este obisnuit ca cineva care este fraisexual sa creada ca este asexuat atunci cand este intr-o relatie pentru ca a incetat sa mai simta dorinta sexuala pentru partenerul lor”, spune Lateef Taylor, un educator sexual.

Daca te consideri o persoana fraisexuala, nu exista niciun motiv sa te simti vinovat sau ciudat. Cel mai bun lucru este ca ai o comunicare foarte stransa cu persoanele cu care ai o relatie sexuala si/sau afectiva, astfel incat ei sa stie ce vrei si ce se pot astepta de la tine. Cheia este sa te analizezi, sa te accepti si sa profiti la maximum de asta.

Poate ca este timpul sa gasesti acea persoana cu care te simti complet si in echilibru atat sexual, cat si emotional.