5 intrebari frecvente despre autoexaminarea testiculara

Autoexaminarea frecventa a testiculelor este cheia in depistarea unor boli grave la barbati precum cancerul testicular, prin urmare, am raspuns pentru dumneavoastra la cele mai frecvente intrebari in acest sens din mana specialistilor. 

Potrivit Clinicii Mayo , un autoexaminare testiculara implica inspectia vizuala si palparea testiculelor , doua organe de reproducere masculine care sunt situate in scrot si produc atat spermatozoizi, cat si hormonul testosteron. 

Un barbat poate efectua aceasta procedura singur stand in fata unei oglinzi, dar pentru a o face corect si a invata sa identifice neregulile, este necesar sa se tina cont de cativa factori pe care ii vom explica mai jos. Ia-ti notite.

Autoexaminarea testiculara

Incorporarea autoexaminarii testiculelor in rutina obisnuita poate servi la constientizarea acestei parti a corpului si, mai ales, la identificarea eventualelor complicatii la timp.

Daca nu ati efectuat niciodata o auto-examinare a testiculelor , este posibil sa aveti cateva intrebari, cum ar fi urmatoarele: 

1. Cat de des trebuie facut?

Potrivit unui articol Infosalus , idealul este sa o faci cel putin o data pe luna, de preferinta dupa iesirea dintr-un dus sau o baie fierbinte, deoarece in acel moment tesutul din jurul testiculului este relaxat si este mai usor sa identifici structuri sau modificari rare. 

2. Cine ar trebui sa faca un autoexamen testicular ?

Acest test la domiciliu trebuie facut de toti barbatii incepand cu varsta de 20 de ani, tinand cont de faptul ca incidenta maxima a tumorilor testiculare este intre 30 si 40 de ani, ceea ce ar putea afecta fertilitatea.

3. Cum ar trebui facut?

Este foarte simplu, trebuie doar sa stai in fata unei oglinzi care sa-ti permita sa -ti vezi bine testiculele . Separati penisul si atingeti-le cu ambele maini si comparati dimensiunea lor. Nu va speriati daca vedeti ca unul este mai mare decat celalalt, este complet normal, de obicei cel din stanga este cel mai mic. Sigur, aceasta diferenta nu ar trebui sa fie prea evidenta, doar putin vizibila.

Tampoanele aratatorului si ale degetului mare sau degetele aratator si mijlociu trebuie, de asemenea, folosite pentru a palpa intreaga suprafata a testiculului. In mod ideal, ar trebui sa observati ca fiecare are o suprafata ovoida sau asemanatoare unui ou.

Consistenta testiculelor ar trebui sa fie moale, doar putin mai consistenta decat cea a unui ou fiert tare sau fiert.

Odata ce ati trecut in revista aceste aspecte, veti observa ca deasupra ambelor exista un cordon care trece de-a lungul intregii margini posterioare si este o zona numita epididim . Simtiti acel cordon care coboara pana la canalul inghinal si simtiti cat de tare devine, ca o coarda de chitara. Acest lucru este normal si corespunde canalului deferent.

4. Care sunt semnele de avertizare?

Normale la testicule sunt caracteristicile pe care tocmai le – am amintit, dar ar trebui sa mergi la un control daca observi ca acestea isi schimba brusc culoarea, daca au noduli mici sau mari sau daca exista o senzatie de greutate in oricare dintre ele. De asemenea, daca ai dureri in anumite zone, daca ambele cresc in dimensiune sau diferenta dintre una si cealalta este prea mare. Amintiti-va, nu trebuie sa observati nimic in testicul , niciun nod sau vene sarite, nici examinarea nu trebuie sa doara.

In mod similar, ar trebui sa fiti atenti la posibile inflamatii sau iritatii, asa ca trageti penisul si examinati cu atentie toata pielea care acopera testiculele .

5. Ar trebui sa ma sperii daca detectez anomalii la nivelul testiculelor ?

Autoexaminarea regulata a testiculelor va va ajuta sa va cunoasteti mai bine corpul si sa aflati cand ceva este normal sau nu, asa ca este important sa retineti ca majoritatea modificarilor in aceasta zona nu se datoreaza cancerului testicular .

Cu toate acestea, aceasta nu este singura problema care poate aparea, exista diferite tulburari non-canceroase care pot provoca modificari ale testiculelor , cum ar fi un chist, o leziune, o infectie, o hernie sau acumularea de lichid in jurul testiculelor (hidrocel).

Nu va fie teama sa va atingeti testiculele pentru a face o autoexaminare , acordati-va timpul necesar pentru a le observa si a le simti si chiar daca aveti indoieli, orice constatare anormala trebuie consultata cu medicul urolog , deoarece depistarea precoce este vitala pentru vindecarea oricarui complicatie.