6 sfaturi pentru a comunica cu partenerul tau si pentru a evita relatiile sexuale…

Este inevitabil. Slab. Pana cand ceva explodeaza sau il aruncam in aer. Si este ca, emotiile influenteaza si sexualitatea. De fapt, ele constituie o parte consubstantiala a fiintei umane care trece prin fiecare dintre relatiile noastre si, in acest caz, cele sexuale, nu aveau sa fie mai putine. Atat de mult incat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) include emotiile in definitia sa a „sanatatii sexuale” ca „acea stare de bunastare fizica, emotionala, mentala si sociala legata de sexualitate”. Si tu, iti comunici emotiile si sentimentele cu partenerul tau?

De la „trebuie sa vorbim” la actiune este un pas. De multe ori inevitabil sau inevitabil. Uneori, exista oameni care nu sunt capabili sa-i exprime partenerului lor unde vor sa mearga sau ce au nevoie. Iar greutatea devine din ce in ce mai mare, emotiile se acumuleaza si la un moment dat explodeaza pe neasteptate. Chiar si in pat pot aparea reprosuri, temeri sau nesigurante. Exista multe modalitati de a -ti gestiona emotiile inainte de a te simti coplesit sau coplesit si totul trece prin cunoastere de sine , ascultare si capacitatea de a-ti transmite dorintele celuilalt sau celuilalt. Daca nu exista schimbintre ceea ce isi doreste unul si ceea ce se asteapta celalalt, firul care leaga acea comunicare este rupt. Personal, dar si sexual. De fapt, pentru sexologul Eva Moreno, „o buna comunicare in afara patului se traduce printr-o buna comunicare in pat”.

Practic, o buna comunicare intre un cuplu presupune  exprimarea dorintelor sexualeevitand reprosurile, fara a cere si a ajunge la intelegeri. De exemplu, se poate negocia frecventa intalnirilor sexuale care satisfac nevoile ambelor. Incearca jocuri, inoveaza sau exploreaza senzatii noi. Important este ca exista o ascultare. Si este ca, multe dintre problemele care apar in cuplu au mai mult de-a face cu ceea ce nu s-a spus decat cu ceea ce s-a spus. Pentru ca pana la urma, fiecare dintre persoanele care formeaza un cuplu are responsabilitatea de a exprima ceea ce simt si de a-l comunica. A astepta ca celalalt sa ghiceasca starea noastra de spirit nu face comunicarea mai usoara, o face si mai complicata si mai solicitanta. Uita de „daca ma iubeste, trebuie sa stie ce simt” si construieste o punte plina de cuvinte care te uneste cu partenerul tau, atat din punct de vedere emotional, cat si sexual. 

Pentru inceput , ai grija de limbajul tau emotional . Cu alte cuvinte, generarea de intimitate cu partenerul tau necesita un vocabular emotional care exprima modul in care simtim si comunica emotiile. Alege acele cuvinte care exprima cel mai bine stari precum bucurie, iubire, aversiune, furie, frica, tristete sau rusine.

Ingrijirea emotiilor aduce beneficii in toate domeniile vietii, si mai ales in cel care ne priveste, domeniul sexual. Imbunatatirea capacitatii de a gestiona si exprima emotiile va imbunatati capacitatea de a exprima dorintele si nevoile. A fi capabil sa exprimi ceea ce vrei si ai nevoie iti va creste increderea si stima de sine . Acest lucru se reflecta direct in actul si dorinta sexuala. In cele din urma, cu cat mai multe aptitudini, cu atat mai putina presiune.

Este importanta si empatia pe care o aveti unul cu celalalt , care se refera la conexiunea mentala si afectiva. Ne permite nu doar sa ne intelegem cu cealalta persoana, ci sa ne punem in pielea lui si sa-i recunoastem emotiile si nevoile. Aceasta, pe de alta parte, necesita un alt instrument fundamental intr-un cuplu, este vorba despre ascultarea constienta , care poate fi si invatata. Ascultarea constienta inseamna a asculta pe cealalta persoana ca si cum ar fi o parte din noi, adica a asculta pe deplin, a elimina orice zgomot intern, pentru a intelege ceea ce spui si a surprinde starea emotionala a acestuia.

Descopera acum aceste sase sfaturi care iti vor permite sa intaresti empatia fata de partenerul tau si sa eviti astfel relatiile sexuale toxice. Cele in care una dintre cele doua parti ale cuplului nu se bucura pentru ca nu poate exprima ceea ce simt sau are nevoie. Sau in lipsa asta pentru ca celalalt sau celalalt nu ii da suficienta incredere pentru a o procesa. Pana la urma, ca orice, este si asta o chestiune de doi.