4 infectii sexuale care se pot raspandi chiar si cu prezervativ

Prezervativul sau prezervativul este una dintre cele mai bune metode nu numai de a preveni sarcina, ci si bolile si infectiile sexuale , cum ar fi HIV, chlamydia si gonoreea, cu toate acestea, exista unele care inca pot fi raspandite cu un prezervativ.

Planned Parenthood explica faptul ca prezervativul este o teaca subtire si elastica care se potriveste peste penis in timpul actului sexual , impiedicand sperma sa patrunda in vagin.  

Este usor de obtinut si, atunci cand este utilizat corect, poate preveni sarcinile nedorite si majoritatea ITS cu peste 90% , desi nu complet. Cititi mai departe pentru a afla totul despre asta.

Infectii sexuale care se raspandesc chiar si cu prezervativ 

Bolile si infectiile cu transmitere sexuala sunt cauzate de bacterii, paraziti si virusi care pot fi transmise de la o persoana la alta prin sange, sperma, fluide vaginale si alte fluide corporale.

Potrivit Clinicii Mayo, ei nu au intotdeauna simptome, asa ca este posibil sa se faca infectii sexuale de la persoane care par a fi perfect sanatoase si nu stiu ca sunt infectate.

Din acest motiv, folosirea prezervativului este esentiala in toate intalnirile sexuale, deoarece protejeaza de majoritatea acestor infectii, desi nu complet. Exista ITS cauzate de virusi si bacterii care se pot transmite prin simplu contact cu pielea in zona genitala care nu este acoperita de prezervativul .

De asemenea, prin contactul pielii cu mucoasele precum gura, sau mucoasele cu membrane mucoase. Acestea sunt cele mai comune:

1. Virusul papiloma uman ( HPV )

Este cea mai frecventa infectie sexuala din lume si se estimeaza ca pana la 80% din populatie a fost expusa la virus la un moment dat in viata.

Cel mai frecvent este ca se transmite prin contactul genital cu penetrare, dar deoarece poate infecta pielea organelor genitale si se poate manifesta cu veruci in zonele pe care prezervativul nu le acopera , cum ar fi perineul si zona inghinala, contagiunea este posibila in ciuda faptului ca a folosi prezervativ .

Daca fluidele genitale ale unei persoane infectate ating pielea alteia, poate aparea si contagiune.

2. Sifilis

Desi utilizarea prezervativului reduce riscul de transmitere a acestei ITS , nu face acest lucru complet. Motivul este ca ranile cauzate de boala sunt uneori indistincte, astfel incat persoana nu stie ca este infectata. In plus, leziunile pot fi in afara zonei acoperite de prezervativul.

3. Molluscum contagiosum

O alta dintre infectiile sexuale care se raspandesc chiar si cu prezervativ este molluscum contagiosum . Se raspandeste nu numai prin penetrare, ci si prin contact direct piele la piele.

Prezervativul protejeaza in cazul in care infectia este prezenta doar in zona genitala pe care o acopera, totusi, moluscum contagiosum este de obicei prezent si in alte zone precum fata, axile, brate sau gat.

4. Herpes genital 

Este cauzata de un virus si poate provoca rani in zona genitala, rect, fese, coapse si inghinale, astfel ca prezervativul reduce riscul, dar nu protejeaza in totalitate.

Pe langa sex , aceasta infectie se poate transmite prin leziuni ale pielii si mucoaselor precum cele ale organelor genitale si ale gurii, precum si prin secretii in care este prezent virusul.

Prezervativul si analizele medicale regulate, cheia 

Utilizarea corecta a prezervativului include actiuni precum schimbarea acestuia cu unul nou in fiecare relatie sexuala, verificarea datei de expirare a acestuia, pastrarea acestuia pe toata durata actului vaginal sau anal si, de asemenea, folosirea lui in timpul sexului oral .

Dar prezervativele nu sunt suficiente , o viata sexuala sanatoasa si responsabila necesita vizite frecvente la medic si teste regulate pentru boli si infectii sexuale chiar daca nu aveti simptome, deoarece majoritatea acestor afectiuni nu provoaca disconfort.

Amintiti-va ca, chiar daca partenerul dvs. arata sanatos si „curat”, nu este nicio garantie ca el sau ea nu este purtator de ITS.

Daca este posibil, aplicati schema de vaccinare impotriva Virusului Papiloma Uman si nu uitati sa efectuati Papanicolaou si Colposcopia cel putin o data pe an.