„Prima data” iti marcheaza viitorul sexual? Asta spun expertii

Ei spun ca prima data nu se uita niciodata si in domeniul sexual poate sa nu fie o exceptie pentru ca se crede ca felul in care o traim poate defini in mare masura viitoarea noastra viata sexuala , dar cat de adevarat este?

Multi spun ca prima lor intalnire sexuala nu a fost deloc ceea ce si-au imaginat, in unele cazuri este chiar o experienta dezastruoasa pe care cauta sa o sterga din minte cat mai curand posibil. Putini pot spune ca au avut un orgasm la prima data sau ca s-au simtit confortabil in orice moment.

Unele studii au analizat modul in care prima relatie sexuala influenteaza restul experientelor intime de-a lungul vietii, iar constatarile sunt interesante.

Prima data iti marcheaza viitorul sexual ?

Unele studii au descoperit ca prima data ne determina viata sexuala ulterioara si ca, intr-un anumit fel, ne creeaza ADN-ul erotic, cum ar fi cel realizat de Universitatile din Tennessee si Mississippi , unde peste 300 de studenti au fost evaluati pe baza lor. prima experienta sexuala . Au fost intrebati despre momentul in care si-au pierdut virginitatea si despre vietile lor sexuale ulterioare .

Concluziile experimentului indica faptul ca cei care au avut o satisfactie fizica si emotionala mai mare la prima data , au avut mai tarziu experiente sexuale mai bune ; in timp ce cei care au suferit de experiente negative sau de anxietate in prima relatie sexuala au aratat mai putine satisfactii cu viata lor erotica actuala.

„Acest studiu nu dovedeste ca o prima data buna constituie o viata sexuala buna , in general, dar experienta pe care o are atunci cand isi pierde virginitatea poate stabili un model pentru anii urmatori”, spune unul dintre cercetatori, Matthew Shaffer .

Expertii nu sunt de acord 

Alti cercetatori au pus sub semnul intrebarii aceste rezultate si au subliniat ca participantii erau in mare parte tineri studenti care nu aveau inca prea multi ani de viata sexuala pentru a avea o perspectiva mai mare, in plus fata de faptul ca, pentru ei, a face sex pentru prima data nu era deloc . mai considerata ca un rit de initiere, ci o simpla procedura de intrare in viata de adult, care ar schimba total rezultatele.

In acest sens, sexologul si ginecologul Francisca Molero afirma ca „ideea ca prima intalnire lasa o amprenta profunda asupra viitoarei noastre sexualitati este ceva care este deja in afara contextului. Oamenii nu mai au asteptari atat de mari, sunt mai bine informati decat generatiile anterioare si, in multe cazuri, virginitatea este vazuta ca ceva ce trebuie renuntat la un anumit moment al vietii, nu neaparat cu Printul Fermecator. .

La randul sau, profesorul de psihologie Noam Shpancer subliniaza intr-un articol publicat in revista Psychology Today si reluat de SModa , ca exista multa literatura care arata ca exista o corelatie intre nivelul de inteligenta si succes in studiile academice cu varsta primei oara , adica indica faptul ca cei mai inteligenti asteapta pana cand sunt mai in varsta pentru prima lor relatie sexuala .

Cu toate acestea, nu se poate determina atat de usor, pentru ca o influenteaza multi factori, cum ar fi mediul familial, supravegherea parinteasca excesiva, nivelul de selectivitate al persoanei sau pur si simplu lipsa de interes pentru problemele sexuale, nu neaparat o inteligenta mai mare. Orientarea sexuala si efortul de a-si intelege identitatea pot intarzia, de asemenea, debutul in pat si experienta generala a momentului.

Cum ar trebui sa fie prima data ?

Potrivit expertilor in sexualitate , prima data nu trebuie sa fie asa cum o vedem in filme, dar este important sa fie un act responsabil, meditat si desfasurat cu deplina libertate si informare, fara a fi ceva spontan sau pe care il facem. nu vreau.de fapt fac.

Pentru sexologul Molero, amanarea prea mult a primei relatii sexuale ar putea provoca si conflicte, deoarece s-a demonstrat ca a nu te bucura de sexualitate la varsta de 20 de ani poate provoca angoasa si chiar decese sexuale, deoarece exista teama ca cealalta persoana va sti ca nu sa aiba suficienta experienta intima. Totusi, aceasta nu ar trebui sa fie o scuza pentru a o face cu prima persoana care vine peste noi pur si simplu pentru a pune capat problemei, decizia trebuie sa fie constienta si mereu cu intentia de a se bucura de momentul.

Utilizarea prezervativului si a altor metode contraceptive ideale pentru adolescenti , cum ar fi DIU sau pilulele contraceptive, este de asemenea esentiala, deoarece sexologii subliniaza ca Bolile cu transmitere sexuala ( BTS ) sunt una dintre cele mai mari temeri ale tinerilor , care pot intarzia si mai mult. prima data de teama sa nu se imbolnaveasca. Cu toate acestea, cu precautiile necesare este posibil sa te bucuri de relatii sexuale fara niciun risc.

Stii deja, prima data nu trebuie sa fie o convingere, este ceva firesc prin care trece toata lumea si care te poate lasa cu niste lectii, dar cu siguranta nu iti determina restul vietii sexuale pentru ca doar timpul iti permite sa descoperi diferite forme de erotism si bucura-te in intimitate.