Cand vine vorba de dragoste si de viata in cuplu, nu numai ca credem ca stim totul, dar prezentam si o certitudine ciudata despre cum trebuie sa fie lucrurile si cum nu trebuie sa fie. Credem ca prin experienta noastra putem rezolva probleme, pune capat discutiilor in cel mai bun mod si avem grija de relatie asa cum a vrut Dumnezeu, dar ne intelegem cu adevarat cu relatiile noastre?
In dragoste si razboi totul este corect, sau cel putin asa spun ei. Dar daca ne uitam inapoi si luam in considerare toate relatiile esuate pe care le cunoastem, ale noastre sau ale prietenilor si familiei noastre, ce a mers prost? Nu au fost meniti unul pentru celalalt sau au lasat sa moara o iubire care la un moment dat a fost sanatoasa? A vrut soarta ca ei sa mearga pe drumuri separate sau acumularea de erori i-a fortat sa se desparta?
Raspunsul tau la aceste intrebari va depinde de modul in care crezi ca functioneaza viata, daca crezi in intamplare sau cauzalitate. Multi dintre noi consideram ca Dumnezeu pune pe calea noastra exact oamenii de care avem nevoie , –intelegand de catre Dumnezeu ceea ce considera fiecare dintre noi–, si ca ii desparte atunci cand am invatat deja ceea ce trebuia sa invatam. Daca ar fi asa, la ce foloseste sa ai grija de o relatie? Daca viata ma va desparti de acea persoana cand nu-mi mai ofera nimic, de ce ar trebui sa fac un efort sa pastrez relatia sanatoasa si puternica? Nu va fi destinul cel care decide cand dragostea se reaprinde sau moare in sfarsit?
Pe de alta parte, desigur, exista oameni care considera ca au fraiele destinului in mana si cred ca actiunile lor le vor determina viitorul si, de asemenea, durata casatoriei lor.
Personal, ma trezesc calare pe un grup si pe altul. Cred cu tarie ca fiecare actiune pe care o intreprindem determina cum va fi viitorul nostru; dar nu cred ca viitorul nostru este 100% in mainile noastre umane si imperfecte. Dragostea este o energie divina si, ca atare, pe langa abonamentul nostru, necesita si complicitatea a ceva sau a altcuiva. Acolo fiecare cu convingerile lui! Nu?
In orice caz, niciunul dintre noi nu poate fi sigur ca relatia lor depinde de ceva anume. Atat cea care munceste din greu pentru casnicia ei va putea vedea cum se termina mai devreme decat se astepta, cat si cea care are incredere ca Dumnezeu o va tine, isi va vedea relatia in frau pentru ca nu s-a ingrijit de atitudinea ei. Sunt atat de multi factori , pamanteni si spirituali, care influenteaza ca o relatie sa mearga bine , incat, orice credem, este intotdeauna o idee buna sa facem tot ce ne sta in putere pentru a mentine iubirea, armonia si pasiunea, sau pentru a le recupera.
Sa recunoastem, durata unei relatii nu este 100% in mainile noastre, pentru ca de fapt este si in mainile partenerului nostru, dar putem face multe pentru a o alimenta!
Cu scopul de a oferi idei care sa cultive relatia noastra, am pregatit acest decalog care nu presupune efort, cheltuiala sau schimbare mare: necesita doar sa fii dispus sa-ti revizuiesti atitudinea fata de partener.
Sa incepem!
1. Nu presupune ca partenerul tau va fi mereu acolo . Cum nu? Nu. Si unde va merge? Spre nicaieri. Crede-ma ca nu este necesar ca o relatie sa se rupa, astfel incat fiecare membru sa-si traiasca viata total independent de celalalt. Sa iei de buna existenta relatiei este una dintre primele trepte pe scara despartirii.
A fi constient ca prezenta cuiva in viata noastra nu este asigurata ne ajuta sa vedem relatia cu alti ochi si sa intelegem ca trebuie sa avem grija si de ea.
2. Nu cunosti persoana de langa tine, asa ca nu-ti pierde interesul sa o cunosti . Ai observat cum ti-ai pierdut interesul de a intalni persoana de langa tine pentru ca crezi ca o cunosti deja? Permiteti-mi sa va spun ceva, oamenii se schimba in fiecare zi, evoluam, ne modificam modul de a gandi, obiectivele si aspiratiile noastre se schimba si multe altele. Nu esti aceeasi persoana care erai acum 5 ani si nici partenerul tau!
Nu va pierdeti interesul de a va cunoaste, de a va cunoaste filosofia de viata si dorintele voastre, pentru ca cu siguranta nu sunt aceleasi cu cele pe care le-ati avut la prima intalnire.
3. Incearca sa te abstragi pentru un moment de realitate, de tot ce stii despre partenerul tau si priveste-l obiectiv, de parca nu ai fi stiut . Cu siguranta esti cu partenerul tau de ceva timp si ti-ai pierdut capacitatea de a vedea acea persoana cu sentimentul ca ai mult timp de trait cu ea.
Incercati sa gasiti acea abilitate si sa o puneti in practica. Privindu-ti sotul sau sotia ta, de parca ar fi o persoana total necunoscuta , iti va aduce aminte de sentimente din prima etapa a relatiei si, daca te pricepi si reusesti sa o faci des, va fi grozav. mod de a aminti primele doua puncte ale acestui decalog.
4. Impartasiti-va gandurile si preocuparile si permiteti celeilalte persoane sa le impartaseasca . Practica ascultarea activa atunci cand esti intr-o relatie, pune intrebari, intereseaza-te de opiniile sau anecdotele zilnice ale acestora. Intrebati cum puteti ajuta la imbunatatirea situatiei lor si ascultati. Uneori nu suntem constienti de cat de putin ascultam de cealalta persoana, pana cand ne scapa de sub control si nu aflam absolut nimic din ceea ce ne-a spus ea. Totusi, nu este necesar sa mergem la astfel de extreme, intreruperea constanta sau incercarea de a-si impune o opinie sunt si forme de neascultare.
5. Fa-ti timp pentru tine, gandeste-te la tine, investeste in tine si cauta sa te simti bine cu tine . Habar nu ai despre beneficiile pe care le are pentru relatia ta daca cultivi o stima de sine sanatoasa si stabila. Cresterea increderii in sine si investirea in propria bunastare te vor ajuta, de asemenea, sa scapi de stres, cred ca acesta este unul dintre cei mai mari dusmani ai sanatatii oamenilor si ai relatiilor lor. Cu cat te simti mai bine, cu atat iti simplifici viata si cu cat reusesti mai calm sa iei rutina, cu atat vei avea mai multa energie, de exemplu, pentru a lucra la comunicare sau a te distra impreuna.
6. Incearca sa ai detalii cu partenerul tau si pretuieste detaliile pe care le are cu tine . Si nu-mi spune ca „nu sunt retailer”! Sigur, a spune ca nu esti o persoana cu detalii este un motiv mai mult decat suficient sa nu-ti faci griji cu privire la detalii, dar in acest moment al vietii si cu piata de auto-ajutor asa cum este, nu-mi ajuta la nimic! Stii deja ca credintele servesc doar la limitarea evolutiei tale, asa ca nu te agata de asta.
Detaliile vin ca niste suflul de aer proaspat, sunt ca un pahar cu apa rece cand este foarte cald, hraneste si improspateaza! O nota in servieta, un post-it pe oglinda de la baie, o fotografie veche pe frigider, o cutie de ciocolata, ce vrei!
7. Practica mindfulness in timp ce este alaturi de partenerul tau. Da, imi pare rau. Grijile legate de sarcinile de a doua zi, rumegatul cearta cu mama ta si telefonul mobil ar trebui lasate in afara imaginii. Indiferent daca vorbiti, luati cina, vizionati un film sau pe cale sa faceti sex, opriti-va activitatea mentala si concentrati-va asupra momentului dvs. prezent . Sa demonstrat ca aplicarea mindfulness-ului in cuplu imbunatateste comunicarea si intelegerea, relatiile sexuale si experienta moment, oricare ar fi acesta.
8. Comunicati. Daca inainte te-am invitat sa exersezi ascultarea activa, acum vreau sa fac aluzie la nevoia de a-ti comunica preocuparile, emotiile si nevoile tale. Partenerul tau nu trebuie sa stie de ce ai nevoie in acest moment, cu atat mai mult cand uneori nici tu nu stii asta, motiv pentru care este necesar sa lucrezi la obiceiul de a -ti exprima nevoile si de a comenta experientele momentului. .
Daca te deranjeaza ceva, spune asa; daca te doare ceva, spune asa; si daca ceva te face extraordinar de fericit, spune-o si tu. Discutii! Pentru ca vorbind oamenii se inteleg.
9. Practica un fel de activitate cu partenerul tau. Faceti sport, mergeti la plimbare, desenati sau colorati impreuna; distribuie o serie sau o carte etc. Orice activitate care necesita complicitate si efort este buna pentru a va hrani relatia. Nu va puteti imagina cat de reconfortant poate fi sa mergeti la plimbare si sa discutati toate problemele acumulate in timpul saptamanii, sa discutati despre preocupari si sa va faceti planuri pentru viitor. Ce activitate ai vrea sa propui partenerului tau?
10. Reinvie si vindeca. De fiecare data cand gasesti un obstacol, uita de cadere si aplica aceste sfaturi cu mai mult interes. Cautati idei despre cum sa reinvii flacara iubirii si daca gasesti una care rezoneaza cu tine, incearca-o! Ofera-ti ocazia sa vindeci ranile din trecut, sa te ierti, sa-ti ierti partenerul si sa renunti la acel balast .
Daca ceva este suficient de serios pentru ca relatia sa se termine, pune capat daca asta vrei; Si daca nu este atat de grav, vorbeste, negociaza, invata si da drumul. Vindecarea nu este usoara, dar este o modalitate buna de a consolida fundatia care iti sustine casa.
Viata de cuplu este ceva frumos, este o energie care v-a facut sa va iubiti si care va tine impreuna in ciuda milioanelor de optiuni existente. In fiecare zi care trece, ai putea intalni o persoana noua in viata ta si exista tot atatea probabilitati cate persoane intalnesti in fiecare saptamana si nu este asa! Dragostea continua sa va aduca impreuna, nu-i asa ca este uimitor?
Da o mana de ajutor acelei energii si actioneaza din inima , lucreaza la atitudinea ta fata de relatia ta si vei vedea cum totul se schimba, macar perspectiva ta se va fi schimbat.