Cele 6 reguli de aur pentru o sexualitate sanatoasa

De obicei, atunci cand vorbim despre sex, avem tendinta de a-l califica in cadrul parametrilor de „bun sau rau”. Cu toate acestea, rareori ne intrebam daca viata noastra sexuala este sanatoasa, pentru ca in principiu nici nu suntem siguri ce inseamna sa fii sau cum sa evaluam daca este sau nu.

Primul lucru este sa fie clar ca, desi de obicei il raportam la sex, exista si expresie sexuala dincolo de erotism si genitalitate sau ca sexualitatea sanatoasa nu inseamna doar prevenirea bolilor si/sau a sarcinilor nedorite. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, conceptul de „sexualitate sanatoasa” ca idee include trei elemente de baza:

Capacitatea de a se bucura de activitatea sexuala si reproductiva si de a o reglementa in conformitate cu etica personala si sociala. Absenta fricilor, a sentimentelor de rusine si vinovatie, a credintelor nefondate si a altor factori psihologici care inhiba reactia sexuala sau perturba relatiile sexuale. Absenta tulburarilor organice, a bolilor si deficientelor care impiedica activitatea sexuala si reproductiva.

Deci, pentru a trai o sexualitate sanatoasa, exista 6 linii directoare de baza:

1. Iubeste-ti corpul si cunoaste-l

Explorarea de sine este o parte fundamentala a unei sexualitati sanatoase, este cea mai buna modalitate de a sti la ce stimuli raspunde corpul nostru. Suntem fiinte sexuale din momentul in care ne nastem si pana la moarte, asa ca incepem sa ne cunoastem corpul de la o varsta frageda.

2. Identificati-va zonele erogene

Practic, orice parte a corpului cu o concentratie mare de terminatii nervoase va poate face sa experimentati o senzatie nesfarsita de placere. Dar ce zone sunt exact acelea? In general, cele mai sensibile puncte sunt: ​​urechile, buzele, gura, gatul, gatul, umerii, axilele, pieptul, mameloanele, talia, interiorul cotului, muntele lui Venus, clitorisul, labiile mari si mici, penisul, scrotul, perineul si coapsele. . Lucrul complicat este ca nu sunt la fel pentru toti, lucrul bun este ca va trebui sa explorezi pentru a o descoperi.

3. Cultivati erotofilia

Exista doua moduri de a raspunde la un stimul sexual. Polul negativ corespunde erotofobiei, iar polul pozitiv erotofiliei. Este important sa cultivi erotofilia, care nu este altceva decat sa ai o atitudine pozitiva fata de erotic si sexual. Pentru aceasta, este esential sa renuntam la prejudecatile si sentimentele de vinovatie pe care societatea le-a impus sexului, in special femeilor.

4. Ai grija de stima ta de sine sexuala

Stima de sine si sexualitatea sunt strans legate intre ele. O problema intr-o zona afecteaza cealalta. Tine minte ca sexualitatea are de-a face mai mult cu o atitudine si un mod de a fi decat cu caracteristicile tale fizice si poti dezvolta acea atitudine. Fara o stima de sine ridicata este imposibil sa te bucuri pe deplin de sex.

Si din moment ce nu poate exista stima de sine sexuala fara stima de sine generala, acestea sunt sfaturile pentru a o pastra suta la suta. 

5. Cautati placerea

O parte a sexualitatii sanatoase include placerea de sine. Pentru a ne permite placerea, trebuie sa actionam in cadrul valorilor pe care le consideram fundamentale individual. De aceea nu putem uita comunicarea: a spune ce ne place, cum ne place, permitandu-ne sa experimentam si sa ne punem limite atunci cand este necesar, face din sexualitatea noastra de cuplu un joc sanatos de care sa ne bucuram.

Descoperiti cum sa obtineti o placere dincolo de placere prin practicarea sexului lent. 

6. Cunoaste-ti drepturile

La cel de-al XIII-lea Congres Mondial de Sexologie, desfasurat la Valencia in 1997, a fost intocmita o declaratie a drepturilor sexuale universale , care sunt urmatoarele:

Dreptul la libertate sexuala. Dreptul la autonomie sexuala, integritatea sexuala si siguranta corpului sexual. Dreptul la confidentialitate sexuala. Dreptul la echitate sexuala. Dreptul la placere sexuala. Dreptul la exprimare sexuala emotionala. Dreptul la libertate. Asociatie sexuala. Dreptul de a face alegeri reproductive, libere si responsabile. Dreptul la informatie bazata pe cunostinte stiintifice. Dreptul la educatie sexuala cuprinzatoare. Dreptul la ingrijire sexuala.

Sexualitatea ta depinde numai si exclusiv de tine, de atitudinea ta si de stima ta de sine. Nu lasati prejudecatile sau cenzura invatata, nici impunerea sociala sau de cuplu sa va impiedice sa va bucurati de ea.

Intr-o lume pe care o impartasim cu Harvey Weinstein, Brett Ratner si cu nenumaratele cazuri care ies la iveala in fiecare zi, este important sa cunoastem si sa fim complet clar despre asta. Sexualitatea noastra este sanatoasa atata timp cat ne aduce bunastare si ne putem bucura de ea la nivel fizic, psihologic si emotional. Nu uita!