Melanie A. Greenberg, doctor in psihologie clinica si a sanatatii, spune ca dragostea nu este in afara noastra, nu vine, nu este neaparat o relatie stabila pe termen lung, ci mai degraba ne deschide mintea si inimile catre ceilalti. Ceea ce este clar este ca trebuie sa scapi de egoism si sa lucrezi la el de bunavoie.
Potrivit acestui expert, exista 10 adevaruri despre iubire care te vor ajuta sa intelegi ce este si ce nu este.1. Dragostea este diferita de pasiune si pofta
Desi atractia fizica este foarte importanta, nimic nu spune ca dupa o noapte de bauturi si sex nestapanit va exista o relatie lunga. Studiile stiintifice au aratat ca partile creierului care „se pornesc” cu dragoste au de-a face cu empatie si grija.
2. Dragostea inseamna sa traiesti sentimente de moment si altele pe termen lung
Se intampla sa ne bucuram de fericirea celuilalt sau sa fim preocupati si de bunastarea lui, la fel cum le dorim succesul si linistea pe termen lung, pentru ca ne simtim emotionati sa-l protejam pe persoana iubita.
3. Construirea unei relatii pe termen lung necesita munca.
O analiza a mai multor studii privind succesul relatiilor de lunga durata asigura ca un cuplu gandeste intotdeauna pozitiv la celalalt, mai ales atunci cand nu sunt impreuna fizic; De asemenea, ei sunt o parte reciproca a dezvoltarii personale a partenerului lor si impartasesc experiente care le permit sa invete despre ei insisi.
4. Ne putem creste capacitatea de a iubi
Studiile stiintifice au aratat ca daca practicam recunostinta, creierul nostru se poate schimba pentru a fi mai pozitiv si mai empatic in general. De aceea cei care practica meditatia in mod regulat au un ritm cerebral.
5. Dragostea nu este doar in capul tau
Studiile stiintifice au aratat ca singuratatea si putinele relatii sociale sunt la fel de daunatoare sanatatii precum fumatul. Prin urmare, casatoria este responsabila si pentru o buna sanatate fizica. Ceea ce nu este clar este daca cauza este ca sotiile isi incurajeaza sotii sa manance bine si sa mearga la medic, sau daca este un fapt clar de legatura emotionala, care ne face sa ne simtim mai sanatosi. Sau amandoua.
6. Daca ne concentram pe iubire, totul functioneaza mai bine
Cand suntem indragostiti, totul arata mai bine. Suntem mai pozitivi, avem mai multa fericire, pentru ca cu totii ne dorim sa fim mai iubiti, apreciati si ingrijiti. Cercetarile privind recunostinta au asigurat ca pentru cei care ofera si primesc multumiri exista intotdeauna emotii pozitive.
7. Nu iubim intr-o suma fixa
A iubi prea mult o persoana nu inseamna ca incetam sa-i mai iubim pe ceilalti. Acest sentiment este infinit. Cand suntem indragostiti de cineva, putem incepe sa traim sentimente placute in general.
8. Dragostea nu este neconditionata
Cand o persoana o iubeste este pentru ca simte incredere si siguranta. Asa se face ca cortexul prefrontal trimite un semnal catre amigdala pentru a ne cobori garda impotriva cuiva necunoscut, care incepe sa genereze empatie. Persoanele care au suferit o trauma in copilarie legata de violenta sau lipsa de afectiune au mai multe dificultati in activarea acestei actiuni fizice. Deci, daca nu primim afectiune de la partenerul nostru, mergem mai departe.
9. Dragostea este contagioasa
Expresiile de afectiune, empatie sau grija ne inspira sa daruim la fel. Din acest motiv, marii lideri mondiali precum Nelson Mandela sau Dalai Lama nu inspira altceva decat un exemplu.
10. Dragostea nu este un sentiment pentru totdeauna, dar poate fi.
Desi nu este neaparat infinit, poate schimba modul in care se schimba fiintele umane, din moment ce noi insine suntem diferiti de ceea ce eram acum 10 ani, creierul acelor cupluri care raman impreuna ani de zile, are reactii egale cu cele ale unui cuplu nou cunoscut, dupa cum a stabilit cercetatorul Art Aron de la Universitatea Stony Brook.